Een gemiddeld gezin gebruikt de meeste stroom in de avonduren, niet overdag. Je moet dan met zonnepanelen nog steeds elektriciteit van het netwerk halen. Met opslag van stroom uit zonnepanelen thuis kun je optimaal gebruik maken van je eigen, groene stroom. Hoe een energie accu thuis werkt en wat de voordelen zijn lees je op deze pagina.
Waarom opslag stroom zonnepanelen thuis?
Waarom is opslag van stroom met zonnepanelen thuis interessant? In de eerste plaats helpt het gebruik van batterijopslag thuis om de zelfvoorziening van elektriciteit te vergroten, omdat je de opgewekte zonne-energie kunt gebruiken wanneer je dit nodig hebt. De opslag van stroom van zonnepanelen thuis biedt diverse voordelen. Dit zijn de pluspunten die het vaakst worden genoemd bij aanschaf van een thuisaccu:
1. Eigen stroom
Het opslaan van zonne-energie stelt je in staat om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Je kunt de opgeslagen energie gebruiken wanneer de zonnepanelen niet actief zijn, zoals ‘s nachts of tijdens bewolkte dagen. Dit vergroot de energieonafhankelijkheid en vermindert jouw behoefte aan energie van het net.
2. Energiebehoud
Het opslaan van overtollige zonne-energie voor later gebruik helpt verspilling van energie te voorkomen. In plaats van ongebruikte elektriciteit terug te leveren aan het net tegen een lager tarief met salderen, kun je deze energie bewaren voor eigen gebruik, waarmee je kosten kunt besparen.
3. Gecontroleerd verbruik
Opslag van zonne-energie kan helpen bij het beheren van pieken en dalen in het energieverbruik. Gebruik de opgeslagen energie tijdens periodes van hoog energieverbruik om de elektriciteitsrekening te verlagen. Je hoeft dus niet alleen je eigen stroom te gebruiken, als het energietarief laag ligt dan kun je daar voordeel uit halen.
4. Backup-stroom
Thuisbatterijen kunnen dienst doen als noodstroomvoorziening bij stroomuitval. Als je in een gebied woont met instabiele stroomvoorziening, dan kun je belangrijke apparaten blijven gebruiken met behulp van de opgeslagen energie. Zeker als je medische apparatuur in huis hebt kan dit van belang zijn.
5. Milieu
Het gebruik van opgeslagen zonne-energie draagt bij aan een verminderde vraag naar elektriciteit die is opgewekt door fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd en help je bij het verminderen van de ecologische voetafdruk en de impact op het milieu.
6. Hogere netstabiliteit
Door thuisbatterijen te installeren, kan het elektriciteitsnet profiteren van een betere netstabiliteit. Dit komt doordat batterijen kunnen worden ingezet om schommelingen in de vraag naar elektriciteit op te vangen en het net te ondersteunen tijdens piekbelastingen. Vraag en aanbod wordt daarmee dus gereguleerd.
7. Terugverdientijd
Hoewel de initiële kosten voor het installeren van een thuisbatterij opslagsysteem hoog zijn, kunnen de besparingen op de energierekening en de mogelijke terugverdientijd aantrekkelijk zijn. Zeker bij het afbouwen van de salderingsregeling kan de terugverdientijd aanzienlijk korter worden.
Dit zijn de voornaamste voordelen van opslag van stroom uit zonnepanelen thuis. Een energie accu thuis zal niet voor iedereen dezelfde voordelen opleveren, laat je daarom vooraf adviseren door een specialist.
Hoe werkt een energie accu thuis?
De opslag van stroom uit zonnepanelen thuis is mogelijk met behulp van een batterij opslagsysteem. Zonnepanelen op het dak van je huis zetten zonlicht om in gelijkstroom. Deze panelen bevatten zonnecellen die fotonen uit zonlicht absorberen en elektrische stroom genereren via het fotovoltaïsche effect. De gelijkstroom die wordt geproduceerd door de zonnepanelen wordt vervolgens naar een omvormer gestuurd. De omvormer zet de DC elektriciteit om in AC elektriciteit, die geschikt is voor gebruik in huis en kan worden gesynchroniseerd met het elektriciteitsnet.
De opgewekte elektriciteit wordt nu gebruikt om uw huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien of bijvoorbeeld een EV op te laden. Als de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment nodig hebt, dan wordt het overschot normaal gesproken teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Dit werkt meestal via een bidirectionele elektriciteitsmeter.
Als je voor opslag van stroom zonnepanelen uit thuis kiest, dan wordt een deel van de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt gegenereerd opgeslagen in batterijen. Deze batterijen slaan de overtollige elektriciteit op die overdag wordt geproduceerd, zodat je de energie accu thuis ‘s nachts of tijdens bewolkte dagen kunt gebruiken wanneer de zonnepanelen minder of geen elektriciteit genereren.
Een schakelsysteem regelt het laden en ontladen van de batterijen om ervoor te zorgen dat ze optimaal worden gebruikt en dat ze niet overladen of ontladen raken. Een energiebeheersysteem kan worden gebruikt om het energieverbruik in uw huis te optimaliseren. Dit systeem kan bijvoorbeeld bepalen wanneer de batterijen moeten worden opgeladen of ontladen op basis van de energiebehoefte en het tarief van jouw energieleverancier.
Welke energie accu thuis?
De capaciteit van een energie accu thuis wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh). De capaciteit van de batterij bepaalt hoeveel energie deze kan opslaan en later kan vrijgeven. De grootte van de batterij die geschikt is voor uw huis hangt af van verschillende factoren. Thuisaccu’s variëren in grootte en capaciteit, hier zijn enkele veelvoorkomende opties voor opslag van stroom uit zonnepanelen thuis:
- Kleine batterijen: Deze hebben meestal een capaciteit van 1 kWh tot 5 kWh. Ze kunnen geschikt zijn voor huizen met laag energieverbruik of als een back-up voorziening voor essentiële apparaten tijdens stroomuitval.
- Gemiddelde batterijen: Deze hebben een capaciteit van ongeveer 5 kWh tot 10 kWh. Ze zijn geschikt voor de meeste huishoudens en kunnen overtollige zonne-energie opslaan voor gebruik ‘s nachts of tijdens piekuren.
- Grote batterijen: Deze hebben een capaciteit van 10 kWh of meer. Ze zijn geschikt voor huizen met een hogere energieverbruik of voor mensen die volledig ‘off-grid’ willen gaan.
Het is belangrijk om jouw energieverbruik te analyseren voordat je besluit welke capaciteit thuisbatterij het beste bij de situatie past. De zonnepanelen en het verwachte vermogen dat ze genereren, zullen ook invloed hebben op de benodigde batterij capaciteit. Informeer bij een gekwalificeerde installateur van zonne-energiesystemen om jouw specifieke behoeften te bespreken en advies te krijgen over de juiste batterijcapaciteit voor uw thuisgebruik.