Thuisaccu Rendabel

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen op het dak. Maar wat doe je met de opgewekte stroom die je niet direct gebruikt? Op dit moment kun je die stroom salderen, dit betekent dat je overtollige energie verkoopt aan het energienet en terug kunt kopen wanneer je zelf meer stroom nodig hebt. Je kunt ook zelf deze energie opslaan. Is een thuisaccu rendabel of kun je beter stroom kopen van de energieleverancier? Op deze pagina bekijken we of een thuisaccu rendabel is en waar je rekening mee moet houden.

 

Is een thuisaccu rendabel?

Het is niet mogelijk om een uniform antwoord te geven dat voor iedereen geldt. Of een thuisaccu rendabel is hangt namelijk af van verschillende factoren waaronder:

 

  1. Energieverbruik: Als je een hoog energieverbruik hebt, dan kan een thuisaccu rendabeler zijn in combinatie met een variabel tarief. Je kunt dan energie opslaan en gebruiken wanneer de stroomkosten via het net hoog zijn.

 

  1. Kosten van de thuisaccu: De prijs van thuisbatterijen varieert sterk, afhankelijk van het merk, de capaciteit en andere functies. Het kan een tijdje duren voordat je de initiële investering hebt terugverdiend door besparingen op je energierekening.

 

  1. Voordelen vanuit de overheid: De overheid kan financiële incentives bieden, zoals belastingvoordelen of de salderingsregeling. Dit kan de  rendabiliteit verbeteren of juist de terugverdientijd verhogen.

 

  1. Levensduur van de batterij: De levensduur van een thuisaccu varieert per type, meestal ligt dit tussen de 5 en 15 jaar. Hoe langer de batterij meegaat, hoe meer je op termijn bespaart.

 

  1. Zonne-energie: Als je zonnepanelen hebt, dan kan een thuisaccu helpen om overtollige energie op te slaan die overdag wordt opgewekt en ‘s nachts kan worden gebruikt. Dit kan de terugverdientijd verkorten.

 

Over het algemeen geldt dat hoe hoger je energieverbruik is en hoe hoger de elektriciteitskosten zijn, hoe waarschijnlijker het is dat een thuisaccu rendabel is. Bespreek het met een deskundige op het gebied van zonne-energie en batterij opslag, om zo een weloverwogen beslissing te nemen.

 

Hoe werkt de salderingsregeling?

De reden dat veel huishoudens nog niet zijn overgestapt naar een eigen stroomvoorziening is de salderingsregeling. Hoewel deze regeling is bedoeld om meer mensen over te laten stappen naar zonnepanelen en duurzame energie, heeft salderen ervoor gezorgd dat een thuisaccu niet rendabel is. Of althans nog niet op dit moment.

 

Hoe werkt de salderingsregeling? Dit is in het kort de algemene werkwijze: Je installeert zonnepanelen op je dak of op een ander geschikt deel van je eigendom om zonne-energie op te wekken. De zonnepanelen wekken elektriciteit op zodra er zonlicht op valt. Een elektriciteitsmeter meet hoeveel stroom je zonnepanelen produceren. Gedurende de dag, wanneer zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

 

Aan het einde van de meetperiode, meestal jaarlijks, vergelijkt de energieleverancier de hoeveelheid elektriciteit die je hebt opgewekt met de hoeveelheid elektriciteit die je hebt verbruikt. Als je meer elektriciteit hebt opgewekt dan je hebt verbruikt wordt het overschot aan elektriciteit in mindering gebracht op je elektriciteitsrekening. Dit wordt salderen genoemd.

 

Als je in de loop van het jaar meer elektriciteit hebt opgewekt dan je hebt verbruikt en je elektriciteitsrekening op nul is gezet, dan kun je in sommige gevallen een vergoeding ontvangen voor de overtollige elektriciteit die je aan het net hebt geleverd. De tarieven voor deze vergoedingen variëren per energieleverancier.

 

De salderingsregeling is een financiële regeling die wordt toegepast bij het opwekken van zonne-energie met behulp van zonnepanelen in diverse landen, waaronder Nederland. Het doel van de regeling is om het gebruik van duurzame energie te stimuleren door huishoudens en bedrijven aan te moedigen zonnepanelen te installeren. In Nederland is de salderingsregeling aangepast en zal deze geleidelijk worden afgebouwd tot 2031.

 

Zo wordt een thuisaccu rendabel

Is een thuisaccu rendabel? Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en gebruik. Hoe kun je maximaal profiteren van je eigen stroomvoorziening? Hier zijn een aantal praktische tips om een thuisaccu rendabel te maken:

 

  • Verminder onnodig energieverbruik in huis. Dit kan onder andere betrekking hebben op het uitschakelen van ongebruikte apparaten, verbeteren van de isolatie en overstappen op energiezuinige verlichting en apparatuur. Hier zijn monitoring apps voor beschikbaar.
  • Onderzoek verschillende thuisaccu’s en kies een exemplaar dat past bij je energiebehoeften. Er zijn modellen die modulair schaalbaar zijn.
  • Als je zonnepanelen hebt, zorg er dan voor dat de thuisaccu werkt met je zonne-energiesysteem. Hierdoor kun je overtollige zonne-energie opslaan voor gebruik ‘s nachts of bij bewolkte dagen.
  • Stel je thuisaccu in om op te laden tijdens daluren, wanneer de elektriciteitskosten lager zijn. Dit zal helpen om de kosten te verlagen.
  • Gebruik de energie die is opgeslagen in de thuisaccu tijdens de piekuren, wanneer elektriciteit duurder is. Hierdoor verminder je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en bespaar je op de energierekening.
  • Sommige thuisaccu’s worden geleverd met geavanceerde energiebeheersystemen die het energieverbruik optimaliseren en de kosten verlagen. Deze systemen kunnen automatisch bepalen wanneer energie moet worden opgeslagen en wanneer ze moet worden vrijgegeven.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud om de levensduur van de batterij te verlengen. Een goed onderhouden batterij gaat langer mee en is daardoor kosteneffectiever.
  • Bestudeer de tarieven en het beleid van je energieleverancier met betrekking tot de teruglevering van energie en het gebruik van een thuisaccu. Sommige energieleveranciers bieden speciale tarieven voor klanten met thuisaccu’s.

 

Om te bepalen of een thuisaccu rendabel is, dien je een goede berekening te maken van de potentiële besparingen en de terugverdientijd op basis van je specifieke situatie. Doe dit voordat je investeert in een thuisaccu of laat het een professional berekenen. Het rendement op de investering kan variëren afhankelijk van je locatie, energieverbruik en de prijzen van elektriciteit en batterijen in jouw regio.

Follow Us:

Leave a Reply