Thuisaccu Sessy

Thuisaccu Sessy

De meeste thuisbatterijen worden ontwikkeld en geproduceerd in Azië of Amerika. Toch zitten ze ook in Europa niet stil. Charged is een Nederlandse startup die een eigen batterij heeft ontwikkeld. Daarbij wordt het belang van zowel de betaalbare hardware als de slimme software benadrukt. De software zorgt ervoor dat de batterij op strategische momenten laadt en ontlaadt, wat resulteert in nul netto energieverbruik of zelfs winst voor de gebruiker.

 

Wat is de thuisaccu Sessy?

De thuisaccu Sessy is bedacht en ontworpen door Charged, een Nederlands bedrijf. Deze batterij heeft diverse voordelen ten opzichte van andere, vergelijkbare producten. Zo werkt de Sessy thuisaccu met alle merken zonnepanelen en omvormers, terwijl de meeste batterijen alleen werken met omvormers van hetzelfde merk. Daarnaast integreert de Sessy naadloos in een open ecosysteem van apparaten die via internet met elkaar communiceren, zoals laadpalen en huishoudelijke apparatuur. Als je een flexibel energiecontract hebt, dan kun je dankzij de slimme energiebeheerfuncties zelfs geld verdienen. Je kunt namelijk stroom opslaan wanneer de prijzen laag zijn en deze terug te leveren wanneer de prijzen hoger liggen.

 

De Sessy thuisaccu biedt voor een groot deel dezelfde voordelen als andere thuisbatterijen:

 

  • Het helpt kopers hun stroomkosten te verlagen door de batterij te gebruiken tijdens dure piekmomenten.
  • Het vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
  • Het verhoogt het aandeel van zelf gebruikte zonne-energie.
  • De thuisaccu van Sessy werkt met elke omvormer of PV-installatie.

 

Charged streeft naar een open ecosysteem, zodat de thuisbatterij kan worden aangesloten op elke omvormer en kan communiceren met apparatuur van andere partijen. Op de lange termijn heeft Charged plannen om een eigen platform te ontwikkelen waarbij alle apparaten in huis via internet worden verbonden met de slimme lezer, zodat ze automatisch worden in- of uitgeschakeld op basis van de opgewekte stroom en de elektriciteitsprijzen.

 

Waar komt de Sessy thuisaccu vandaan?

Het bedrijf achter de thuisaccu Sessy heet Charged en is gevestigd in de Achterhoek. Het bedrijf werd opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs. Dit zijn twee technische experts die een bijdrage willen leveren aan de overgang naar duurzame energie. Dat het een Nederlands bedrijf betreft is bijzonder en kan wellicht de Nederlandse bevolking overtuigen om voor de thuisaccu Sessy te kiezen.

 

Na de geslaagde crowdfunding campagne ging de Nederlandse start-up Charged in september 2022 van start met de productie van de allereerste thuisbatterij van Nederlandse bodem. Met behulp van intelligente software, genaamd Sessy, stelt deze batterij eigenaren van zonnepanelen in staat om opgewekte zonnestroom optimaal te benutten. Eigenaars met een flexibel energiecontract kunnen zelfs winst maken met hun thuisbatterij.

 

Geen cent teveel betalen

De Sessy schakelt de zonnepanelen uit wanneer de stroomprijzen negatief zijn, wat betekent dat elektriciteit leveren op dat moment verliesgevend zou zijn. Bovendien verhoogt deze Nederlandse batterij de eigen stroomconsumptie van zonnepanelen met maar liefst 30 procent, waardoor het gemiddelde verbruik stijgt van 30 tot 40 procent naar 60 tot 80 procent.

 

In Nederland is de markt voor thuisbatterijen nog niet zeer groot, grotendeels omdat consumenten momenteel overtollige zonne-energie kunnen terugleveren aan het net en dit kunnen aftrekken van hun eigen verbruik. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Deze regeling wordt echter tussen 2025 en 2031 afgebouwd. Om hun compacte plug-and-play batterij op de markt te brengen, begon Charged met een crowdfunding campagne om de interesse te peilen. Binnen drie maanden werden meer dan 600 Sessy’s besteld, wat het bedrijf het vertrouwen gaf om met de productie te starten.

 

Wat maakt de Sessy thuisaccu uniek?

De thuisaccu Sessy heeft een slimme lezer die de uurprijzen van elektriciteit nauwlettend in de gaten houdt. De batterij wordt opgeladen wanneer de stroomprijzen gunstig zijn of zelfs negatief, er wordt zoveel mogelijk zonne-energie aan het net geleverd wanneer de prijzen hoog zijn. Zoals bij een Nederlands product hoort wordt er rekening gehouden met de portemonnee. De specificaties van de Sessy zijn:

 

Batterij 5 kWh bruikbare capaciteit

Vermogen 2,2 kW laden en 1,7 kW ontladen

Afmetingen 44 x 50 x 20cm

Gewicht 46 kg

Batterij type IJzerfosfaat batterij

Garantie 5 jaar op de omvormer, 10 jaar op de batterij

 

Meer vraag dan aanbod

De eerste drie prototypes werden eind 2022 gereed gemaakt voor testen in huishoudens, nadat de meeste opstartproblemen met betrekking tot zowel de batterijen als de software waren opgelost. Naarmate de productie werd opgeschaald, is de fabriek momenteel in staat om wekelijks 60 tot 65 Sessy thuisaccus te produceren. Toch loopt de vraag op en moet je als klant een exemplaar reserveren. De eerste groep klanten streeft naar een nul-op-de-meter woning.

 

Charged is uitgenodigd om deel te nemen aan een pilotproject in Oosterwolde, een initiatief van de gemeente in samenwerking met de Rabobank en netbeheerder Alliander. Tijdens deze pilot zullen tien woningen worden uitgerust met een thuisbatterij. Op dit moment krijgt Alliander klachten wanneer de zonnepanelen van mensen worden uitgeschakeld vanwege congestie op het net. De thuisbatterij kan helpen dit probleem op te lossen.

 

Wat betekent salderingsregeling voor thuisaccu Sessy?

Geld verdienen met thuisbatterijen in Nederland is momenteel nog niet zo interessant vanwege de bestaande salderingsregeling. Deze regeling staat toe dat consumenten hun overtollige zonne-energie aan het net kunnen leveren en deze kunnen aftrekken van hun eigen stroomverbruik, wat doorgaans lucratiever is dan de opslag van stroom voor eigen gebruik. Deze salderingsregeling zal echter worden afgebouwd vanaf 2025, waarbij zonnepaneelbezitters slechts 64 procent van hun eigen stroomrekening mogen aftrekken. In 2031 zal dit percentage tot nul worden teruggebracht, en zullen mensen alleen nog een marktprijs krijgen van hun energieleverancier voor de opgewekte stroom.

 

Charged heeft de slimme lezer van de Sessy thuisaccu zo ontworpen dat deze de zonnepanelen kan uitschakelen bij negatieve stroomprijzen, wanneer het leveren van elektriciteit kosten met zich meebrengt in plaats van opbrengsten. Zelfs consumenten zonder zonnepanelen kunnen, indien ze een dynamisch contract hebben bij een duurzame energieleverancier, de thuisbatterij aanschaffen en zo geld verdienen met groene stroom uit het stopcontact.

Follow Us:

Leave a Reply