Thuisaccu SMA

Thuisaccu SMA

SMA Solar Technology AG is een Duits bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van omvormers voor zonne-energiesystemen.

Omvormers zijn essentiële componenten in zonne-energie-installaties, omdat ze de gelijkstroom (DC) die wordt opgewekt door zonnepanelen omzetten in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huizen, bedrijven en het elektriciteitsnet.

SMA Home Storage is een nieuwe thuisaccu SMA voor zonnepanelen. Dit product is verkrijgbaar in vijf verschillende varianten, met opslagcapaciteiten variërend van 3,2 tot 16,4 kilowattuur. Daarmee voldoet de SMA thuisaccu aan de behoeften van de meeste huishoudens.

Nieuwe thuisaccu SMA

Wat de nieuwe thuisaccu van SMA bijzonder maakt, is de mogelijkheid om de capaciteit uit te breiden. Huiseigenaren kunnen namelijk 1 tot 4 modules toevoegen.

Deze modules kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd in vier verschillende configuraties. Daardoor ontstaan er volop mogelijkheden voor plaatsing, variërend van vrijstaande opstellingen tot wandmontage en zij-aan-zij-opstellingen.

Bovendien is het dankzij de IP65-classificatie ook mogelijk om de batterij buitenshuis te installeren. Dit kan voor met name kleinere huishoudens een uitkomst zijn.

De SMA Home Storage biedt nu een totaaloplossing, op maat gemaakt voor de behoeften en het budget van huiseigenaren. Hiermee wil de Duitse fabrikant een groter marktaandeel veroveren. De thuisaccu SMA Home Storage heeft een levensduur van 8000 cycli en wordt geleverd met een garantie van 10 jaar.

De installatie van de nieuwe batterij is eenvoudig, dankzij de plug-and-play functionaliteit met vooraf geassembleerde kabels en gebruiksvriendelijke instructies via de SMA 360° app.

Wat is SMA?

SMA is één van de bekendste fabrikanten van omvormers voor PV-systemen in de wereld en heeft reeds een lange geschiedenis in de zonne-energie-industrie opgebouwd.

Het bedrijf werd opgericht in 1981 en heeft sindsdien diverse omvormers van hoge kwaliteit ontwikkeld en geproduceerd. Ze bieden een breed scala aan omvormers, van kleine residentiële systemen tot grote commerciële en industriële installaties. En sinds kort is er ook een thuisaccu van SMA aan het productassortiment toegevoegd.

Samenwerken met de installateur

Installateurs behouden volledige controle over het systeem via Sunny Portal, dat aangedreven wordt door ennexOS.

Huiseigenaren kunnen hun energiestromen eenvoudig visualiseren en beheren met behulp van de intuïtieve SMA Energy app. Installateurs worden gedurende de hele levenscyclus van het project ondersteund door de SMA Service Line of het SMA Online Service Center.

Thuisaccu SMA

De SMA thuisaccu is een lithium-ion batterij die wordt aangesloten op de zonne-energie-installatie van een huishouden. Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan het huishouden op dat moment verbruikt, wordt het overtollige vermogen opgeslagen in de thuisaccu in plaats van terug te leveren naar het elektriciteitsnet.

Op momenten waarop de zonne-energie niet beschikbaar is, zoals ‘s nachts of op bewolkte dagen, kan de opgeslagen energie uit de thuisaccu worden gebruikt om de stroomvoorziening van het huishouden te ondersteunen.

Accu’s in huis helpen huiseigenaren om hun energierekening te verlagen door gebruik te maken van hun zelf opgewekte zonne-energie, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

Bovendien kan het de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan duurzamer wonen. Neem contact op te nemen met SMA of een erkende installateur voor gedetailleerde informatie over alle thuisaccu-oplossingen.

Aandachtspunten thuisaccu SMA kopen

Het kopen van een thuisaccu, zoals die van SMA of een ander merk, is een belangrijke investering voor jouw systeem en energiehuishouding.

Hier zijn enkele aandachtspunten om in gedachten te houden bij het overwegen van de aankoop van een SMA thuisaccu:

 1. Energiebehoefte: Bepaal de energiebehoefte en hoeveel van de zonne-energie je wilt opslaan. Dit zal de capaciteit van de thuisaccu beïnvloeden die je nodig hebt.
 1. Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de thuisaccu compatibel is met je bestaande zonne-energiesysteem en omvormer. Sommige accu’s zijn ontworpen om naadloos samen te werken met specifieke omvormers of panelen.
 1. Capaciteit en schaalbaarheid: Overweeg of je een enkele thuisaccu nodig hebt of dat je in de toekomst wellicht wilt uitbreiden. Sommige systemen kunnen modulair worden uitgebreid voor meer capaciteit.
 1. Kosten en terugverdientijd: Maak een kosten-batenanalyse om te bepalen hoe lang het duurt voordat de thuisaccu zichzelf terugverdient. Houd rekening met de initiële aanschafkosten, installatiekosten en de besparingen op jouw energierekening.
 1. Installatie: Kies een ervaren en gecertificeerde installateur om de thuisaccu te installeren. Zorg ervoor dat de installatie voldoet aan de lokale voorschriften en normen. Vraag naar de verwachte levensduur van de batterij en eventueel benodigd onderhoud, zoals het vervangen van batterijen na verloop van tijd.

Alternatieven voor SMA thuisaccu

Er zijn verschillende fabrikanten die thuisaccu’s en energieopslagsystemen aanbieden en als alternatief kunnen dienen voor de thuisaccu SMA. De keuze voor een specifiek systeem hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewenste capaciteit, compatibiliteit met uw bestaande zonne-energie-installatie, budget en persoonlijke voorkeuren.

Hier zijn enkele alternatieve merken en producten op de markt:

 • De Tesla Powerwall is een van de bekendste thuisaccu’s. Dit product wordt aangeboden in verschillende capaciteiten en is geschikt voor residentiële zonne-energiesystemen.
 • LG Chem biedt een reeks lithium-ion batterijen voor thuisgebruik onder de naam RESU (Residential Energy Storage Unit). Deze systemen zijn compact en kunnen gemakkelijk in huis worden geïnstalleerd.
 • Enphase Energy biedt het Ensemble Energy Management System, dat bestaat uit een modulair energieopslagsysteem dat kan worden aangepast aan de behoeften van een huishouden.
 • Sonnen is een Duits bedrijf dat bekend staat om zijn duurzame en betrouwbare thuisbatterij systemen. Ze bieden verschillende modellen en capaciteiten, meerdere systemen zijn ontworpen voor integratie met zonne-energie.
 • Pika Energy biedt het Energy Island-systeem, dat bestaat uit een thuisaccu en een zonne-omvormer. Het is ontworpen om de energieonafhankelijkheid van huiseigenaren te vergroten.
 • BYD (Build Your Dreams) biedt de Battery-Box, een modulair lithium-ionbatterijsysteem dat kan worden aangepast aan de behoeften van zowel huishoudelijke als commerciële klanten.
 • Eaton levert het xStorage Home-systeem, dat kan worden gebruikt voor het opslaan van zonne-energie. Het wordt vaak gecombineerd met zonnepanelen om zelfvoorzienendheid te vergroten.

De thuisaccu van SMA is bedoeld om huiseigenaren in staat te stellen de opgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik, wat de eigen consumptie van zelf opgewekte zonne-energie kan verhogen en kan helpen om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Follow Us: