Thuisaccu Subsidie

Voorheen was er een subsidie op zonnepanelen in Nederland. Die is ondertussen van de baan, je profiteert nog wel van een btw-korting op panelen in 2023. Is er sprake van een thuisaccu subsidie? Het korte antwoord is nee, er is geen subsidie op accu thuis op dit moment. Er is wel de Energie-Investeringsaftrek (EIA) voor bedrijven, daar komen we verder op deze pagina op terug. Wanneer krijg je subsidie op een thuisaccu en kun je nu al besparen op je energierekening zonder hulp vanuit de staatskas? Dat en meer lees je op deze pagina.

 

Is er thuisaccu subsidie in Nederland?

Net zoals er geen subsidieregeling meer bestaat op zonnepanelen is er ook geen thuisaccu subsidie in ons land. Daarmee loopt Nederland behoorlijk achter op landen die wel dergelijke regelingen hanteren voor hun burgers. Met de stijgende energieprijzen is dit wel een discussie die vaker wordt gevoerd in Den Haag maar vooralsnog zonder resultaat. De vraag is nu vooral of subsidie op een accu thuis eigenlijk nodig is.

 

Energie van de zon is gratis, je moet het wel eerst omzetten naar bruikbare stroom in huis. Dit doe je met zonnepanelen en omvormers. Over het algemeen gebruikt een huishouden de meeste stroom op momenten dat de zon niet schijnt. In de avond als je thuis bent en in de nacht als je de EV wilt opladen bijvoorbeeld. In plaats van opgewekte stroom naar het net sturen en later weer stroom kopen van het netwerk, kun je ook kiezen voor eigen opslag. Het zou mooi zijn als er een thuisaccu subsidie zou zijn, helaas is dat niet het geval. Dit betekent echter niet dat je toch voordeel haalt uit de aanvulling op je zonnepanelen systeem. Dit zijn de voordelen op een rijtje:

 

  • Niet langer afhankelijk van externe stroomvoorziening.
  • Minder kans op uitval van stroom.
  • Efficiëntere planning van stroomgebruik in huis.
  • Optimaal rendement van je zonnepanelen.
  • Niet langer afhankelijk van de energiemaatschappij.

 

Ook zonder subsidie op de accu thuis kun je de kosten van een thuisaccu terugverdienen. De gemiddelde accu gaat 10 tot 15 jaar mee, in die periode bespaar je op je energierekening en geniet je van optimaal wooncomfort. De kosten voor een thuisaccu zonder subsidie liggen tussen de 4000 en 10.000 euro. Dit bedrag is inclusief btw. Bedrijven kunnen btw terugvorderen of aanspraak maken op de EIA. Deze aftrek kan de belastbare winst uit de onderneming helpen te verlagen. Je krijgt dus niet geld terug maar je betaalt dan minder belasting op de winst. Wanneer subsidie op een thuisaccu voor bedrijven? Kijk op de website van de overheid voor meer informatie omtrent de Energie-Investeringsaftrek.

 

Alternatief voor subsidie accu thuis

Wat kun je doen zonder thuisaccu subsidie? Hier zijn enkele alternatieve opties om het maximale uit jouw zonne-energie systeem te halen:

 

  • Laat een grondige berekening maken van jouw energiebehoefte, nu en in de toekomst. Wellicht hoeft je niet zoveel zonnepanelen op het dak te leggen als je zou denken. Meer energie opwekken levert niet altijd meer voordeel op.
  • Gebruik stroom op momenten dat de zon schijnt. Je hoeft niet langer rekening te houden met daltarief en dat soort zaken. Dus de wasmachine en droger overdag aanzetten. Let wel op met toezicht op elektrische apparaten. Wasdrogers zijn bijvoorbeeld een belangrijke reden voor brand in huis.
  • In plaats van een thuisaccu subsidie kun je bij de leverancier ook geld besparen. Er zijn merken die goede kwaliteit accu’s bieden voor een lagere prijs. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen.
  • Koop een all-in systeem inclusief panelen, omvormers, bekabeling, accu en installatie. Zo ben je niet alleen direct klaar met je systeem, je kunt vaak korting krijgen op een totaalpakket.
  • Er zijn accu’s voor thuis die je kunt uitbreiden. Zo kun je naar behoefte opschalen en hoef je niet direct de hoofdprijs te betalen. Niet alle fabrikanten bieden deze optie, let dus goed op bij aanschaf van een accu.
  • Bespaar op het stroomgebruik. Je hoeft met eigen zonnepanelen minder op je verbruik te letten omdat je niet hoeft te betalen aan de energieleverancier, je hoeft ook niet de hele dag alle lampen in huis aan te laten staan. Maak gebruik van LED verlichting en schakel apparaten die je niet gebruikt helemaal uit, dus niet alleen op stand-by.

 

Probeer niet een paar honderd euro te bezuinigen op een goedkopere optie als een duurder systeem veel hoger rendement oplevert. Een zonne-energie systeem is altijd maatwerk, laat je dus goed informeren voordat je een keuze maakt.

 

Wanneer subsidie op thuisaccu?

Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst een thuisaccu subsidie ingevoerd zal worden. Wellicht dat er na het afbouwen van de salderingsregeling een subsidie op de accu thuis mogelijk is, gezien de huidige koers van de regering is dit echter twijfelachtig. Op het moment dat je investeert in eigen opslag kun je ook direct profiteren van de voordelen die een thuisaccu biedt, ook zonder subsidie.

 

Met bezuinigingen op het netwerk is het mogelijk dat de standaard stroomvoorziening minder betrouwbaar wordt. Als de overheid en netbeheerders constateren dat steeds meer huishoudens een thuisaccu zonder subsidie aanschaffen, dan wordt de capaciteit wellicht teruggeschroefd. Dit kan ervoor zorgen dat stroom in huis niet langer gegarandeerd is. Eigenlijk is een zonnepanelen systeem zonder accu niet compleet, en op termijn zul je dit merken. Uiteraard zou een subsidie op je accu thuis ideaal zijn, toch heeft het weinig zin om te wachten op deze theoretische optie in de toekomst. Je kunt beter direct investeren in een accu en nu al profiteren van de voordelen.

Follow Us:

Leave a Reply