Thuisaccu Zonnepanelen

Thuisaccu Zonnepanelen

Het dak ligt vol glimmende zonnecellen, heb je eigenlijk ook een thuisaccu voor zonnepanelen nodig? Als je ‘off-grid’ wilt leven in ieder geval wel, dat is wanneer je volledig zelfvoorzienend wilt zijn. Een thuisaccu voor zonnepanelen is echter ook interessant wanneer je wel gebruik wilt blijven maken van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Je houdt dan namelijk de touwtjes in eigen hand met meer keuzevrijheid. Een thuisaccu in Nederland plaatsen zal na 2025 sterk toenemen, vanaf dat moment wordt namelijk de salderingsregeling afgebouwd. Dit kan betekenen dat de vraag explosief toe zal nemen terwijl het aanbod beperkt blijft. Zeker omdat in het buitenland ook flink geïnvesteerd wordt in zonne-energie. Daarom leggen we op deze pagina uit wat de mogelijkheden zijn als je nu kiest voor zonnepanelen met thuisaccu. Zo kun je op basis van jouw situatie de beste keuze maken, en op het juiste moment.

 

Heb je een thuisaccu zonnepanelen nodig?

Als je gebruik maakt van zonne-energie dan spreekt het voor zich dat je optimaal gebruik wilt maken van de stroom die jouw panelen genereren. Dan is een thuisaccu voor zonnepanelen een logische keuze. Een thuisaccu met zonnepanelen blijkt een uitstekende combinatie te zijn. Je kunt ervoor kiezen om deze investeringen los van elkaar te maken. In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat niet alle fabrikanten de mogelijkheid bieden voor uitbreiding. Zo kunnen er restricties van toepassing zijn zoals de merken die je ‘mag’ koppelen aan jouw zonne-energie systeem.

 

Is een thuisaccu in Nederland interessant?

Er wordt veel geklaagd over het weer in Nederland, toch valt het best wel mee met het aantal bewolkte dagen. Een thuisaccu in Nederland levert rendement op, het is zelfs zo dat zonnecellen minder goed presteren onder extreem hete omstandigheden. In de Sahara leveren dezelfde zonnepanelen minder stroom op dan in ons land. Het is wel zo dat wij bewolkte dagen hebben, dan zijn zonnepanelen met thuisaccu de ideale combinatie. Op heldere dagen genereer je stroom, op momenten dat het bewolkt is blijven alle elektrische apparaten gewoon functioneren zonder een beroep te doen op het netwerk.

 

Zonnepanelen en thuisaccu kopen

De eerste stap voor veel huiseigenaren is de aanschaf van panelen voor op het dak. Tegelijk zonnepanelen en thuisaccu kopen drijft de prijs verder op, toch profiteer je zo het meeste van jouw zonne-energie systeem. Een thuis accu doet namelijk wat de naam al doet vermoeden; stroom opslaan in eigen huis. Je hoeft dus niet stroom te leveren aan het netwerk dat je later (voor een hogere prijs) weer moet terugkopen. Zeker na het beëindigen van de salderingsregeling zal dit interessant zijn.

 

Een thuis accu met zonnepanelen zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het energienet. Sterker nog; je ontlast het systeem omdat niet alle huishoudens op hetzelfde moment stroom nodig hebben. Een accu voor thuis is daarmee niet alleen goed voor jouw gezin maar ook voor de omgeving.

 

Accu thuis

Het is wel even wennen, zo’n accu thuis. Het is een behoorlijk groot en zwaar geval, het idee van een enorme batterij op de zolder of in de kelder voelt toch wat vreemd. Bij een thuis accu voor zonnepanelen mag je ervan uitgaan dat er goed is nagedacht over de veiligheid. Dit is overigens niet alleen de verantwoordelijkheid van de fabrikant maar ook de installateur speelt hier een rol in. Een batterij thuis voor je zonnepanelen is veilig en hoeft niet in de weg te staan. Houd er rekening mee dat er kabels gelegd moeten worden en omvormers nodig zijn om AC stroom naar DC om te zetten. Dit vereist expertise en een goede planning.

 

Waar kun je zonne-energie voor gebruiken?

Met een accu voor thuis kun je stroom opwekken voor allerlei toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Apparatuur in huis
  • Koken en afwassen
  • Wassen / drogen
  • Verwarming in de winter
  • Verkoeling in de zomer
  • Opladen elektrische apparaten
  • Opladen EV’s

 

Sommige toepassingen zoals een smartphone opladen kosten nauwelijks stroom, terwijl de verwarming of een elektrische auto juist veel stroom nodig hebben. Naast het aantal zonnepanelen moet je bij een accu voor thuis stroom kunnen opslaan voor pakweg een dag aan energieverbruik. Het is daarom verstandig om de capaciteit van de thuisaccu batterij af te stemmen op de energie opwekking van de zonnepanelen. Je kunt overigens nog steeds gebruik maken van het energienet, dit kan met een variabel tarief voordeel opleveren.

 

Zijn PV panelen anders?

De termen die worden gebruikt bij duurzame energie kunnen overweldigend zijn. Is een thuisaccu PV panelen anders dan een ‘standaard’ thuisaccu van zonnepanelen? Nee, PV is de Engelse afkorting voor ‘Photo Voltaic’ en dit is van toepassing op alle zonnepanelen. Daarmee wordt het onderscheid aangegeven ten opzichte van andere bronnen van energie zoals windturbines. De thuisaccu energie is gewoon hetzelfde. De zonnepanelen wekken AC stroom op die via de omvormer wordt omgezet naar DC stroom die je in huis kunt gebruiken voor allerlei toepassingen.

 

Welke thuisaccu batterij kopen?

Je hebt de keuze gemaakt en je gaat binnenkort een thuisaccu batterij kopen. Waarvoor moet je kiezen? Er zijn merken die complete systemen leveren of alleen de losse componenten. Bedrijven als IKEA maken zelf niet de producten, ze coördineren de aanschaf en installatie, en ze zijn het eerste aanspreekpunt wat betreft service, onderhoud en garantie. Een bedrijf als het Nederlandse Sessy levert een thuisaccu bij zonnepanelen maar niet de panelen op zich. Ze hebben het systeem zo open mogelijk gemaakt zodat je zelf kunt bepalen welke producten je koopt en bij welke leverancier. Dan heb je ook nog constructies waar individuele merken de thuisaccu en zonnepanelen leveren. Dit zorgt ervoor dat het systeem optimaal werkt, het beperkt wel de keuzemogelijkheden. Laat je daarom voor aanschaf altijd goed voorlichten zodat je later niet beperkt wordt in je opties.

Follow Us:

Leave a Reply